Endurance

Het wat en waarom van endurance.

Endurance, wat is het ?

Endurance is een van de snelst groeiende disciplines in de paardensport op dit moment. Je moet het zien als een soort marathon voor ruiter en paard.
Er zijn verschillende klassen waarin gestart kan worden:

In de kennismakingsklasse mag je starten als je geen lid bent van de KEV (KNHS Endurence Vereniging, voorheen DER), zo kun je (maximaal) 1 maal per jaar meerijden zonder verplichting lid te worden.
Als je dan eenmaal goed besmet bent met het endurance virus begin je in de klasse I. Na drie goed uitgereden wedstrijden mag je promoveren naar de klasse 2. En zo gaat het ook van 3 naar 4. Maar als je gewoon echt geniet en je gaat lekker mag je ook rustig klasse 1 blijven rijden.

Endurance, meer dan alleen een buitenritje maken !

Het klinkt zo lekker eenvoudig, een ritje van 25 kilometer (of meer) in de buitenlucht. Dat moet toch geen probleem zijn ?
Voor het rijden van lange(ere) afstanden moeten zowel ruiter als paard in staat zijn om deze prestatie te leveren. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden voor een combinatie tijdens de ritten. Je leert veel over jezelf en je paard.
Om ervoor te waken dat je niet teveel vraagt van je paard, zijn er bij alle wedstrijden, (ook in de laagste klassen !) strenge veterinaire controles, zowel vóór, tijdens, als ná de wedstrijd! Bij deze controles mag je paard geen te hoge hartslag hebben, niet te snel ademen, en zeer beslist niet uitgedroogd zijn. Ook wordt de locomotie (hoe beweegt je paard) gecontroleerd. Is je paard niet topfit bij een van deze controles, dan volgt automatisch diskwalificatie.
De conditie en de gezondheid van je paard zijn belangrijker dan jouw kansen op een prijs.
Het is al een hele prestatie om de rit uit te rijden en daarbij je paard fit te houden, daarom geldt in de endurance het credo: "to finish is to win !".

Groom zooi Om de langere afstanden (vanf klasse II) te kunnen rijden is veel voorbereiding nodig. Uiteraard moet je voldoende getraind hebben. Ook is een goed groomteam feitelijk onmisbaar. Zij zijn degenen die zorgen voor voldoende drank en eten onderweg, zowel voor paard als ruiter. Zij moeten alles meeslepen om het paard op de groompunten (verzorgingspunten) goed te kunnen verzorgen.
Hoe zwaarder de wedstrijd, hoe meer je je groomteam nodig hebt. Zwaarder kan bv. aan het terrein liggen of aan het weer, maar ook hoe de ruiter zich voelt.
Groomteam Heidedistanz 2005
Endurance is niet alleen een uitdaging ..... het is ook puur genieten.

Waarom doe ik endurance ?

Zonsopgang Mijn endurance virus is dankzij Désireé Hanen op volle toeren toegeslagen. Mij allereerste rit reed ik in Brunssum. Ik woonde destijds in Maastricht en mijn jonge paard was niet echt heel braaf buiten. En ik wilde zo graag buiten rijden. Mijn tocht over de Brunssummer heide was een openbaring... heerlijk gereden, veel uitdaging en toch een veilig gevoel... als ik er afstuiter dan wordt mijn paard wel ergens opgevangen. En vervolgens organiseerde Desiree een leuke cursus "Endurance is meer dan kilometers op je paard zitten" GEWELDIG!
Je begrijpt ik begon op te bouwen en gerichter te trainen. Ik kreeg destijds dressuurles van Katinka Vliegen die ook een goede kennis was van Désireé. En zodoende kwam ons jonge paard steeds meer in het gareel. Nu is Nob inmiddels klasse 4. En we gaan steeds meer genieten, ook begin ik mijn inmiddels niet meer zo jonge paard (12 jr.) steeds meer te respecteren voor dat wat hij kan.
En zijn er nu ook mensen die behalve van de endurance ook van mijn paard kunnen genieten zoals Erika en Jan Kees die zo af en toe met hem meerijden.....

Hoe doen we het ?

Nobby blijkt, voor een grote NRPS-er, een boven verwachting goed endurance paard. Hij heeft al heel wat wedstrijden en kilometertjes (inmiddels meer dan 3000!) gelopen en is een tijd lang opgenomen geweest in het C-kader van de KNHS Endurance Vereniging.
Nobby heeft samen met Jan Kees de Dutch Joy endurence competitie 2005 in de klasse II gewonnen !!
Kijk welke wedstrijden en welke afstanden Nobby uitgelopen heeft sinds hij is gestart met endurance.

Foto's

Foto's van door ons gereden wedstrijden kun je hier vinden:

Artikeltjes

Enkele leuke artikeltjes over door ons gereden wedstrijden vind je hier:

Is je enthousiasme inmiddels gewekt ? Kijk dan op de links hieronder voor meer informatie over endurance.

Enkele websites van endurance wedstrijden

De Kilometer Awards

Susan Greydanus houdt de kilometerstand van vrijwel alle Nederlandse endurancecombinaties bij voor de "Kilometer Awards".
Download de tussenstand vanaf 2000 (Excel bestand, circa 391 Kb). Nog niet alle gegevens van de paarden zijn verwerkt, maar Susan zal geregeld voor updates zorgen.
Voor aanvulling en commentaar: mail naar Susan Greydanus

Enkele (al dan niet) relevante links m.b.t. endurance

Copyright © 2004, 2008 by Flying Sheep Inc.